FC Twente Nieuws

Dertig jaar buiten Twente, maar nog altijd trotse Tukker: Het verhaal van Edgar de Jong

Dertig jaar buiten Twente, maar nog altijd trotse Tukker: Het verhaal van Edgar de Jong

Eens een Tukker, altijd een Tukker. Van die uitspraak is de 48-jarige Edgar de Jong het perfecte voorbeeld. Hij is secretaris van de Gouden Korenaren, de fanclub van FC Twente voor supporters buiten de regio. De Jong vertrok op zijn vijftiende al uit Twente, maar heeft nog altijd grote liefde voor de regio.

Waarom is de liefde nog steeds zo groot? "Omdat het nergens anders in Nederland zo voelt als in Twente", vertelt De Jong tegenover TC Tubantia. "Ik houd van de nuchterheid en de rechttoe rechtaan-benadering die veel Twentenaren hebben. Dat heb ik nergens anders zo ervaren en ik heb na mijn vijftiende in Zwolle, Amersfoort, Utrecht, Amsterdam en Zaandam gewoond en ben twee jaar geleden verhuisd naar Gouda, waar ik als teamleider in de gehandicaptenzorg werk."

De Jong bewaart goede herinneringen aan zijn jeugd in Twente. "Zeker, ik ben opgegroeid in Stroinkslanden en woonde later aan de rand van Roombeek. Ik heb er in de pupillen gevoetbald bij Enschedese Boys en ben daarna gaan zwemmen bij ZCE. Dat betekende drie of vier keer in de week ’s ochtends om vijf uur op en om zes uur trainen in het oude Diekmanbad. In de eerste klas van de middelbare school kreeg ik mijn eerste jaarkaart voor FC Twente. Voor vak PP, onder de klok. In 1985 was dat. Ik werd meteen gegrepen door de sfeer in het stadion en ben sindsdien regelmatig blijven gaan, ook al woonde ik niet meer in Enschede."

Hij is secretaris van de Gouden Korenaren, de fanclub van FC Twente voor supporters buiten de regio. De fanclub telt best wel wat leden en verschillende windstreken. "We hebben er 175 en die wonen overal, tot in Litouwen aan toe. De meeste wonen in de Randstad en Brabant. We hebben een zaaltje in Rotterdam waar we soms samen de wedstrijden kijken en ook bij café De Gouden Florijn op de Rozengracht in Amsterdam zijn we altijd welkom. Als club hebben we jaarkaarten die we delen; als je naar een wedstrijd in de Grolsch Veste wilt, kun je daarop intekenen. Zelf zie ik meer uit- dan thuiswedstrijden van Twente. De wedstrijden die ze in de Randstad spelen probeer ik mee te pikken."

Soms is er een verplichte buscombi bij uitwedstrijden. Dat kan heel lastig zijn met supporters uit verschillende plaatsen. "Dat is soms heel vervelend. In de tijd dat ik nog in Amsterdam woonde en Twente speelde in de Arena tegen Ajax, ging ik eerst met de trein naar Enschede en van daaruit in de bus, die nota bene langs mijn huis in Amsterdam reed, naar de Arena… We proberen het nu zo met FC Twente te regelen dat we rechtstreeks naar een uitwedstrijd mogen reizen om daar aan te sluiten bij het uitvak, zodat we niet meer eerst helemaal naar Enschede hoeven. Meestal lukt dat wel", aldus de 48-jarige Tukker.

Eens een Tukkers, altijd een Tukker. Een uitspraak die zeker voor De Jong geldt. "Absoluut, ik heb het Twentse ros niet voor niets op mijn kuit laten tatoeëren. Ik draag het mijn leven lang bij me", besluit hij.

0 claps
0 visitors

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments