FC Twente Nieuws

Verduurzamen in de Veste: Couscous in plaats van broodje Twenteham?

Verduurzamen in de Veste: Couscous in plaats van broodje Twenteham?

FC Twente, PSV en Vitesse doen mee aan een pilot van de KNVB, Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie om te kijken hoe duurzaam het voetbal tegenwoordig is. Lange tijd heeft FC Twente er geen aandacht aan kunnen besteden, maar inmiddels staat ook het verduurzamen op de agenda bij de Tukkers.

Het is niet zo gek, want in een voetbalbedrijf gaat het voetbal altijd voor. Helemaal in de extreme situatie waarin FC Twente in 2018 verkeerde. "Wij waren net gedegradeerd, moesten het evenwicht terugbrengen. Dan zie je de sterke correlatie tussen prestaties, financiën en wat je met die financiën kan. Voetbal staat dan voorop", vertelt financieel directeur Martijn Hoogstoevenbeld in gesprek met de Volkskrant.

Er zijn drie thema's die volgens expert Michiel van Rijn goed zijn voor 80 tot 90 procent van het totaal. Energie, mobiliteit en voeding. De energie komt van pure Energie en is volledig groen. De verwarming binnen het stadion komt van de stadsverwarming en alles wordt verlicht door ledlampen.

Ook op het gebied van mobiliteit denkt FC Twente mee. Er is een fietssnelweg, er zijn fietsenstallingen met zonnepanelen en ook wordt er nagedacht om het parkeerterrein te overkappen met zonnepanelen. De grond is echter van de gemeente Enschede dus daar zal toestemming voor moeten worden gegeven. Vooralsnog is dit 'lastig'. Ook maakt een groot deel van de fans gebruik van het openbaar vervoer en reizen de de vele supportersverenigingenen met bussen naar de Grolsch Veste.

Op het gebied van voeding valt er nog veel winst te behalen. De broodjes Twenteham vliegen iedere thuiswedstrijd over de toonbank en ook de uitsupporters kijken iedere keer weer reikhalzend uit naar de inmiddels beroemde snack. Volgens Van Rijn heeft juist het eten van vlees het meeste impact op de ecologische voetafdruk.

"Maar de voetbalsupporter gaat zeker niet meteen de bitterbal inruilen voor couscous. Daarom kijken wij naar de gedragspsychologie: zet bijvoorbeeld de plantaardige optie bovenaan op de menukaart, en pas daarna de andere keuzes."

De cijfers hoe duurzaam FC Twente nu daadwerkelijk is zijn er nog niet. Een concreet plan ook niet, maar als het aan MVO-manager Bas Schreuers ligt komt deze er snel. "En dat we straks keuzes hebben waarmee we iets kunnen bereiken, ook bij fans of sponsoren. Goed omgaan met duurzaamheid hoort zeker bij de rol die wij als voetbalclub hebben."

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments